Blindfriendly  8. 12. 2019 | Meniny má Marína Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish
 
 

KONTAKTY

Sabinovská 16
P.O. Box 106
820 05 Bratislava 25
IČO: 36063606

Úradné hodiny
Ústredňa:

Telefón:  02/4826 4111
Fax:        02/4826 4386
E-mail: podatelna@region-bsk.sk

Centrum pre rodiny v kríze
Kancelária prvého kontaktu

14.6.2018 - Zdravé obedy na župných školách

 Bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Vladom a Tinou Zlatošovcami, trénermi a expertami na optimálnu výživu a funkčnú kondíciu, pripravili projekt „Zdravá strava na stredných školách“. Pilotný obed – vajíčkovú pizzu so zeleninou - dnes spoločne predstavili a aj ochutnali bratislavský župan a študenti na bratislavskej Obchodnej akadémii na Neväzovej ulici 3.

 

„Tento projekt robíme, aby sme upozornili na neduhy v stravovaní mladých ľudí. Práve v období dospievania je strava kľúčová v budovaní návykov a zvykov, ktoré nás budú formovať celoživotne. Ak sa projekt osvedčí na obchodnej akadémii na Nevädzovej, kde je vedenie veľmi ústretové a aj študenti dnes pri degustovaní jedla deklarovali, že im chutilo, tak projekt budeme rozširovať aj na ďalšie župné školy,“ zhodnotil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

 
Cieľom projektu je priblížiť zdravú stravu a informovať o dôležitom nutrične vyváženom zložení stravy, aby mládež inklinovala k zdravej životospráve a pohybu. Súčasťou projektu nie je len zdravšia alternatíva bežných obedov, ale aj prednášky, diskusie pre žiakov, rodičov učiteľov v podaní Vlada Zlatoša, ktorý bude aktívne chodiť po školách.


Okrem bežného jedla, ktoré sa varí v školských jedálňach, budú mať školáci aj jednu zdravšiu alternatívu. Recept pripravia experti na optimálnu výživu Vlado a Tina Zlatošovci a to tak, aby bola nutrične vyvážená. Čiže zostavená tak, aby študenti prijímali menej sacharidov a viac zdravých tukov. Dôležité bude aj dbanie na výber lokálnych surovín, prípravu jedál a voľbu tukov pri príprave. Školské jedálne dostanú jedálne lístky a na základe toho potom upravia jedlo tak, aby bolo v súlade s nutričnými hodnotami jedla pre mladých ľudí a obsahovalo všetko to čo má obsahovať.


„Od septembra plánujeme pripraviť dvojmesačný plán jedál, ktorí budú skúšať a degustovať študenti. Ich názory budú prvou odozvou na projekt. Na základe toho projekt vyhodnotíme. BSK si uvedomuje, že jeden zdravý obed správne vyvážený denný režim nezachráni, ale niekde sa začať musí a toto vidíme ako začiatok niečoho nového, tak pre študentov, ich rodičov, ale aj pre učiteľov,“
doplnil Branislav Gröhling, poradca pre oblasť školstva BSK.

fotoalbum