Blindfriendly Utorok 19. 2. 2019 | Meniny má Vlasta Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish
 
 

KONTAKTY

Sabinovská 16
P.O. Box 106
820 05 Bratislava 25
IČO: 36063606

Úradné hodiny
Ústredňa:

Telefón:  02/4826 4111
Fax:        02/4826 4386
E-mail: podatelna@region-bsk.sk

Centrum pre rodiny v kríze
Kancelária prvého kontaktu

Vyše 100 žiakov z 18 škôl si zmeria zručnosti v príprave jedál a miešaných drinkov

 Vyše 100 študentov zo slovenských a zahraničných stredných odborných škôl bude až do piatka súťažiť v praktickej príprave jedál, nápojov a dekorovaní. Na SOŠ hotelových služieb a obchodu Na pántoch 9 v Bratislave sa koná už 9. ročník medzinárodnej súťaže žiakov, dnes súťaž oficiálne odštartoval župan Pavol Frešo. Škola je v pôsobnosti Bratislavského kraja.

 
„Práve táto pravidelná súťaž, na ktorej sa zúčastňujú aj družstvá z Čiech, Chorvátska a Poľska umožňuje našim študentom, aby si porovnali svoje zručnosti a v podstate ich motivuje k tomu, aby z roka na rok boli lepší,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Zároveň je presvedčený, že pokiaľ žiaci predvedú a ukážu svoje zručnosti rodičom aj verejnosti, záujem o tento typ odborných škôl prudko stúpne. Rovnako to vidí aj riaditeľka školy Mária Katreniaková, podľa ktorej práve takéto súťaženie motivuje žiakov k lepším výkonom a školu aj učebné odbory sa stávajú atraktívnejšie a populárnejšie.
 
Do súťaže prihlásených 18 škôl zo Slovenska aj zo zahraničia. Medzi zahraničných účastníkov sú školy z Chorvátska, Českej republiky a Poľska. V učebnom a študijnom odbore kuchár, čašník, cukrár súťažia 4-členné družstvá - dvaja kuchári a dvaja čašníci, ale aj jednotlivci. Úlohou kuchárov je pripraviť slávnostné 4-chodové menu a úlohou čašníkov výstavnú slávnostnú tabulu. Jednotlivci pripravia miešané nápoje a flambované ovocie. Okrem toho žiaci súťažia ako jednotlivci aj v učebnom odbore cukrár, cukrárka, pred verejnosťou pripravia ľubovoľný dezert s dekoráciou. Vyhodnotené budú družstvá i jednotlivci. Prácu žiakov budú po celý čas hodnotiť poprední odborníci z oblasti gastronómie a obchodu, prihliadať sa bude aj na nápaditosť, nové netradičné postupy či využitie nových poznatkov v racionálnej výžive.