Blindfriendly Utorok 16. 10. 2018 | Meniny má Vladimíra Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Bratislavský kraj bude rekonštruovať most v Tomášove

Bratislava, 20. októbra 2010

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) bude rekonštruovať most ponad Malý Dunaj v Tomášove. S opravou mosta sa začne vo štvrtok 21. októbra od 8:00, práce by mali trvať asi päť týždňov. K rekonštrukcii sme pristúpili v záujme bezpečnosti občanov, pretože vozovka je v dôsledku jazdenia nákladných áut v havarijnom stave, narušená je aj statika mosta. Most bude pre rekonštrukciu uzavretý, obchádzkové trasy sú stanovené cez obce Ivanka pri Dunaji, Most pri Bratislave a Miloslavov. Vodičov bude na obchádzkové trasy navádzať dočasné dopravné značenie. Celkové náklady na rekonštrukciu mosta sú 200-tisíc €.

„Našim záujmom je opraviť povrch vozovky ešte pred zimou. Vzhľadom na to, že most je poškodený, do vnútra sa dostáva voda, ktorá pri mrazoch celý povrch ničí. Čiže predchádzame tým ďaleko väčším škodám,“ uviedol predseda BSK Pavol Frešo. Župa má podľa neho záujem za menšie peniaze opraviť malú vec skôr, ako z nej vzniknú ďaleko väčšie škody.

Rekonštrukcia bude prebiehať v dvoch fázach – prvá pred zimou a druhá fáza na jar. V prvej fáze sa bude komplexne rekonštruovať mostovka, položí sa asfalt, urobia sa krajnice a obrubníky. Ivan Spusta zo spoločnosti Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB) priblížil, že pôjde o odfrézovanie krytu a podkladných vrstiev z asfaltobetónu až po nosnú konštrukciu, vyspravenie podkladového betónu, ďalej sa urobí vaňová hydroizolácia, pod ktorú sa položia podkladové vrstvy, obojstranne sa vymenia odvodňovače a na vozovku sa položí asfalt. Práce by mali byť ukončené ešte pred zimou, približne do 5 týždňov.

Oprava mosta v Tomášove bude pokračovať na jar opravou statiky aj mostných záverov. Začne sa zemnými prácami za oporami a vybúraním prechodových dosiek pod nájazdmi na most. „Urobí sa drenážne odvodnenie, zhotoví sa mikropilot na spevnenie opôr mosta, vybetónujú sa záverné múry a prechodové dosky, osadia sa zemné kotvy v oblasti za oporami,“ spresnil Spusta. Tiež sa vybudujú oceľové mostné závery, obnovia podkladné a krycie vrstvy vozovky, opravia sa aj chodníky a zábradlie na moste. Termín opravy bude možné stanoviť pred začatím prác (marec/apríl 2011).

Po ukončení stavebných prác bude obnovené dopravné značenie, prípadne po prepočte zaťaženosti obmedzenie nákladnej dopravy.