Blindfriendly  22. 7. 2018 | Meniny má Magdaléna Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Bratislavský kraj opravuje výtlky priebežne počas celého roka

Bratislava, 8. apríla 2010

Počas zimy opravil Bratislavský samosprávny kraj (BSK) 3 190 m2 výtlkov na cestách, ktoré má vo svojej správe. Prioritu pri opravách výtlkov majú cesty II. triedy, v prvom rade hlavné ťahy, potom sú v poradí ostatné cesty vo vlastníctve BSK.
Náklady na zimnú službu 2009/2010 sú 1 899 797 €, najviac peňazí sa pritom minulo na posypový materiál. (Počas zimy 2008/2009 dosiahli náklady 1 352 274 €.) V sume je okrem opravy povrchov komunikácií zahrnuté aj čistenie vozovky, stružky pre odtok dažďovej vody, zber nečistôt z komunikácii, čistenie krajnice, priekopy, šachty, čistenie hornej stavby mosta, likvidácia krýh či oprava dopravného značenia. V rámci regiónu sa na údržbu ciest použilo počas zimy 1 930 ton soli a prejazdilo 55 272 litrov nafty. Bežnú údržbu zabezpečuje pre BSK spoločnosť Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB).

Niektoré asfaltové kryty majú viac ako 30 rokov, preto na nich dochádza k veľmi veľkému počtu výmrazkov. Bez súvislých opráv asfaltových kobercov sa ich počet každoročne zvyšuje. Výtlky a výmrazky opravujeme priebežne počas celého roka, teda tam, kde je to nevyhnutné a zároveň možné aj v zime. Vtedy sa používa obaľovaná zmes za studena, čo je finančne veľmi náročné. Ak je v zime vidieť neopravené výtlky dlhšie, tak je to iba vzhľadom k počasiu a uvedeným technológiám. Pre výrobu a pokládku obaľovacej zmesi za tepla, ktorá je účinnejšia, je potrebná denná teplota nad 10 stupňov Celzia a hlavne suché počasie. Výrobne teplých obaľovacích zmesí začínajú svoju prevádzku spravidla od marca.
Vzhľadom k vysokej dopravnej intenzite sa niekde opravené miesta poškodzujú a výtlky sa obnovujú už počas nasledujúcich dní. Problémy robí aj voda – topiaci sa sneh spolu s dažďom vytvárajú záplavy, ktoré spôsobujú poškodzovanie ciest podmáčaním, podmytím, a to hlavne v horských oblastiach, v smere na Záhorie a Pezinskú Babu.

Zimná údržba sa vykonáva v zimnom období (spravidla od 15. novembra do 15. marca) a jej začiatok a koniec vyhlasuje oficiálne Slovenská správa ciest v rámci nepretržitej dispečersko-spravodajskej služby v zimnom období. Počas zimného obdobia a zimnej údržby sú cesty monitorované dispečerskými strediskami správcu, RCB, a.s., v jednotlivých regiónoch Malacky, Pezinok a Senec. O stave komunikácií a všetkých činnostiach na nich sú na odbor dopravy každodenne zasielané hlásenia jednotlivých dispečerov podľa regiónov. V prípade nepriaznivej poveternostnej situácie sa okamžite zabezpečuje zjazdnosť ciest II. a II. triedy, ktoré sú vo vlastníctve BSK.