Blindfriendly  22. 4. 2018 | Meniny má Slavomír Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

BSK: Oprava železničného nadjazdu v Malackách pokračuje podľa harmonogramu

Malacky, 19. augusta 2010

Oprava železničného nadjazdu v Malackách pokračuje podľa harmonogramu, budúci týždeň sa začne so sanáciou mosta. „Kompletne bola dokončená diagnostika toho, čo je na tomto moste závadné. Teraz sme v situácii, kedy presne vieme, čo treba vymeniť a aké práce treba urobiť. Naozaj tým, že tieto závady odstránime dostatočne skoro, nebudeme sa tu stretať možno o rok, o dva nad vážnejšími problémami,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo počas dnešného kontrolného dňa na moste. Závady sú podľa župana v očakávanom rozsahu, čo označil za dobrú správu, pretože z hľadiska termínu to stihnú tak, ako sľúbili – teda do konca októbra. Župan zároveň poďakoval všetkým, ktorí sa na prácach podieľajú. Primátora Malaciek Jozefa Ondrejku teší, že sa dodržuje harmonogram prác, pretože most je pre Malačanov tepna, ktorá im veľmi chýba. „Verím, že sa to opraví a situácia v Malackách sa výrazne zlepší,“ doplnil.

Na moste boli najzávažnejšie porušené dva mostné dilatačné závery, záverný múrik, vymeniť sa musia aj všetky odvodňovače, ktoré boli zhrdzavené a nefunkčné. Vodným lúčom na moste umelo vytvorili novú dilatačnú špáru, vyčistili mostné závery, opraviť treba aj dve poruchy – trhlinu a prepadlinu, ktoré vznikli cez celú šírku mosta v dôsledku hustej premávky. Okrem toho je v dolnom úseku naplánovaná nová betónová povrchová vrstva, ktorá lepšie odoláva náporu najmä nákladných áut. Životnosť betónu je podľa generálneho riaditeľa Regionálnych ciest Bratislava Milana Valašika oveľa dlhšia ako životnosť asfaltu. Ako tiež uviedol, práve v tomto úseku mosta je veľká frekvencia áut, pretože tu zastavujú do križovatky na semafore.

Na to, aby sa mohli podobné opravy urobiť v celom Bratislavskom kraji, župa nemá podľa Freša dostatok peňazí v rozpočte. „Nemôžeme čerpať eurofondy, budeme musieť hľadať nejaké možnosti v spolupráci s vládou, v spolupráci s parlamentom. Chceme však ukázať, že aj za to málo, ktoré máme, robíme kvalitne, že na to dozrieme a že to robíme pre ľudí,“ dodal župan.

Železničný nadjazd je už dlhší čas v havarijnom stave. Ten spôsobila zatekajúca voda, pre ktorú skolabovala 30-ročná izolácia a rozpadol sa asfalt. Izolácia proti vode a vlhkosti sa preto musí urobiť nanovo, následne sa položí aj nový asfalt. Náklady na opravy nadjazdu, ktorý je v správe BSK, sú rozpočtované na 600-tisíc €. Pre tieto nevyhnutné práce bude do 31. októbra úplne uzatvorený úsek na približne 69. km cesty II/503.

Bratislavský kraj opravil v tomto roku most ponad diaľnicu D1 Senec – Pezinok za 154-tisíc €, pričom na nákladoch sa vďaka lacnejšiemu stavebnému materiálu ušetrilo približne 20 percent. Pribudlo tu nové vodorovné a zvislé dopravné značenie, ktoré je prehľadnejšie a vodičov núti znížiť rýchlosť, čím sa obmedzí nehodovosť na tomto zaťaženom uzle. Na moste je aj nový povrch z asfaltového betónu, opravili sa rigoly a odvodňovanie. Most opravovala (rovnako ako opravuje most v Malackách) poverená správcovská organizácia Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB, a.s.). Ďalší most plánuje Bratislavský kraj opraviť v obci Tomášov, na ktorom je v dôsledku jazdenia nákladných áut so štrkom zničený povrch vozovky.