Blindfriendly Pondelok 16. 7. 2018 | Meniny má Drahomír Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Frešo: Zvýšenie platu učiteľov v Bratislavskom kraji je dobrá správa

Bratislava, 4. júla 2010

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo vníma pozitívne programovú tézu novej vládnej koalície, podľa ktorej budú učitelia zarábať viac peňazí ako v priemere zarábajú ľudia v regióne. „Kvalitní učitelia odchádzajú zo školstva pre vyššie životné náklady v našom kraji a tabuľkové platy, čím sú naše deti oproti deťom v iných krajoch znevýhodnené,“ povedal Frešo.

Táto programovú tézu novovznikajúcej vlády bude podľa neho jedným z riešení regionálnych rozdielov v oblasti školstva. Zvýšenie platov učiteľov nad úroveň priemerného platu v regióne je podmienkou na ceste k znalostnej ekonomike, myslí si bratislavský župan. “Čím skôr k tomuto kroku pristúpime, tým lepšie. Tí, ktorí učia naše deti musia byť spravodlivo ohodnotení a dorovnanie s priemerným platom v regióne je minimum, na ktorom treba začať,“ skonštatoval Frešo.

Predseda BSK otvoril tento problém už pred voľbami, keď avizoval vznik viaczdrojového fondu pre učiteľov, do ktorého by okrem štátu a kraja investovali aj zamestnávatelia pôsobiaci v kraji. Prostredníctvom tohto fondu by sa podľa neho vyriešil problém škôl v Bratislavskom kraji so získaním a udržaním kvalitných učiteľov na školách. Frešo verí, že sa s novým ministrom školstva, zamestnávateľmi a ďalšími partnermi dohodne tak, aby tento model fungoval už od septembra.