Blindfriendly Sobota 21. 7. 2018 | Meniny má Daniel Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Nové dopravné značenie na moste nad diaľnicou D1 Senec – Pezinok zvýši bezpečnosť vodičov

Senec, 22. júla 2010

Nové dopravné značenie na opravenom moste na ceste II/503 nad diaľnicou D1 Senec – Pezinok, ktorý je v správe Bratislavského samosprávneho kraja, výrazne zvýši bezpečnosť vodičov. Most dnes oficiálne odovzdal do užívania predseda kraja Pavol Frešo. Nové vodorovné a zvislé dopravné značenie je prehľadnejšie a vodičov núti znížiť rýchlosť, čím sa obmedzí nehodovosť na tomto zaťaženom uzle. „Veľmi ma teší, že sa urobilo dopravné značenie, ktoré výrazným spôsobom zvýšilo bezpečnosť. Za relatívne málo eur sme dosiahli stav, že vodiči musia spomaliť a spomalia a prirodzeným spôsobom sa vyhýbajú tomu, aby na tomto mieste vznikali nehody, ktoré tu predtým boli,“ povedal župan.

Okrem nového dopravného značenia je na moste aj nový povrch z asfaltového betónu. Jeho oprava bola už potrebná, pretože podľa primátora Senca Karola Kvála ničia cesty najmä ťažké nákladné autá, ktoré chodia do logistických parkov. Most ponad diaľnicu je pritom podľa neho jedným z najzaťaženejších v regióne. Podľa župana to má priamy dopad na osobné autá, ktoré chodia medzi Sencom a Pezinkom. „Primárne ide o bezpečnosť ľudí v osobných autách, tie sú najviac zraniteľné,“ konštatoval.

Na moste sa urobil povrch cesty obaľovanou zmesou za tepla, urobilo sa vodorovné aj zvislé dopravné značenie, opravili sa rigoly a odvodňovanie. Most opravovala poverená správcovská organizácia Regionálne cesty Bratislava, a.s. (RCB, a.s.). Celkové náklady na rekonštrukciu mosta dosiahli 154 057 € s DPH. Na nákladoch sa vďaka lacnejšiemu stavebnému materiálu ušetrilo približne 20 percent.

Ďalší most plánuje Bratislavský kraj opraviť v obci Tomášov, kde sa dnes župan Frešo stretol so zástupcom starostu Alexandrom Kaszonyim. Aj tu majú miestni problém s mostom, na ktorom je v dôsledku jazdenia nákladných áut so štrkom zničený povrch vozovky. „Našim záujmom bude opraviť tento povrch vozovky. Vzhľadom na to, že je poškodený, do vnútra mosta sa dostáva voda, ktorá pri mrazoch celý povrch ničí. Čiže predchádzame tým ďaleko väčším škodám,“ uviedol Frešo. Župa má podľa neho záujem za menšie peniaze opraviť malú vec skôr, ako z nej vznikne ďaleko väčšia. „Je kríza, museli sme znížiť rozpočet, ale snažíme sa naozaj chirurgicky presne vyberať tie časti, ktoré ľuďom najviac pomôžu,“ dodal župan

Bratislavský kraj vykonáva prostredníctvom RCB okrem bežnej a zimnej údržby aj plánované rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, ktorých je spolu 511 km - z toho 178,99 km ciest II. triedy a 332,73 km ciest III. triedy. Vo vlastníctve kraja je 130 mostov, z toho 11 nad diaľnicami.