Blindfriendly Pondelok 23. 7. 2018 | Meniny má Oľga Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Odpočet župana Freša po 100 dňoch v Úrade

Bratislava, 13. apríla 2010

Nové vedenie Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) je v úrade už vyše 100 dní, predseda BSK Pavol Frešo pri tejto príležitosti hodnotil činnosť a pôsobenie, ktoré uskutočnila samospráva od jeho nástupu do funkcie. Za jednu zo zásadných zmien označil župan transparentné nakladanie so všetkými informáciami týkajúcimi sa kraja. Okrem projektu otvorenej samosprávy, teda zverejňovania všetkých faktúr a zmlúv na internete, zaviedol BSK aj vysielanie priamych prenosov z rokovania krajských poslancov. „Veľmi, veľmi tesný kontakt máme so samosprávami v bratislavskej župe,“ pokračoval Frešo. Ako tiež uviedol, kraj podporuje projekt cyklomosta cez rieku Moravu v Devínskej Novej Vsi, ktorý bude spolufinancovaný s EÚ. „Aj keď je kríza, ale je rozvojová možnosť, a my ju nájdeme, tak okamžite aktívne konáme,“ konštatoval predseda.

BSK sa tiež angažuje vo veci pezinskej skládky, pričom sa podľa predsedu naďalej usilujú o stretnutie s ministrom životného prostredia, aby sa predišlo legalizovaniu rozhodnutia Krajského stavebného úradu povoľujúceho výstavbu skládky.

Podľa Freša samospráva momentálne šetrí finančné prostriedky kde sa dá, čo je spôsobené „ sčasti krízou a sčasti vedením župy, ktoré tu bolo pred nami“. Ako tiež predseda uviedol, vo všetkých župách bol pokles výberu dane z príjmov zhruba o tretinu za prvé tri mesiace. Napriek tomu sa kraj snaží zabezpečiť všetky kľúčové funkcie, týkajúce sa predovšetkým dopravy, sociálnych vecí a školstva. Napríklad v prvom polroku 2010 sa zvýšili pre sociálne zariadenia príspevky o 2,98 milióna eur.

Predseda BSK zopakoval odmietavé stanovisko kraja k rozsiahlej výstavbe v rozvojových častiach Chorvátskeho Grobu, kde by malo vyrásť sídlisko mestského typu pre 45 000 ľudí, ale bez riešenia nadradenej dopravnej infraštruktúry. Samospráva plánuje odbornú debatu o budúcej megavýstavbe v Chorvátskom Grobe a na Čiernej Vode. Kraj tiež

Reálny obraz sa podľa podpredsedu BSK Iva Nesrovnala začína vytvárať aj o projekte multifunkčnej haly v bratislavskej Petržalke, ako by skutočne existoval. „Musím povedať, že tento reálny obraz je značne odlišný od toho obrazu, ktorý plánovalo predchádzajúce vedenie. Predchádzajúce vedenie tvrdilo, že hala bude zisková, respektíve, že sa bude financovať sama, to bohužiaľ nie je pravda. Hala bude stratová,“ povedal. Toto podľa neho vedeli už samotní aktéri projektu. Samospráva dala doteraz na projekt multifunkčnej haly už okolo pol milióna eur. Kraj musí totiž platiť výdavky za poradenské služby spoločnosti Parnhams Limited. Ako tiež Nesrovnal uviedol, predstavitelia župy sa stretli so všetkými zainteresovanými stranami a so všetkými poradcami a momentálne dokončujú právny a finančný audit tohto projektu. O osude haly budú rozhodovať krajskí poslanci koncom apríla.