Blindfriendly Sobota 20. 1. 2018 | Meniny má Dalibor Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

SK8: Župani hovorili o výpadkoch daňových príjmov aj o prímestskej autobusovej doprave

Bratislava, 20. mája 2010

Samosprávnym krajom chýba za prvý štvrťrok 2010 takmer jedna tretina z podielových daní fyzických osôb. Skonštatovali to v stredu predsedovia samosprávnych krajov SK 8 na stretnutí v Bratislave. Podľa predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Pavla Freša v rámci jednotlivých vyšších územných celkov predstavuje výpadok až 27 percent. „Prešli sme si návrhy našej finančnej komisie a dohodli sme sa, že najbližší mesiac tieto návrhy predstavíme už novozvolenej vláde,“ povedal. Frešo zároveň doplnil, že sa budú snažiť o to, aby to, čo bude legislatívne priechodné, realizovali v spolupráci s novou vládou.

Samosprávne kraje sa na rokovaní zaoberali aj otázkou požiadaviek odborov na zachovanie rozsahu zliav v prímestskej autobusovej doprave. SK 8 naďalej trvá na svojom pôvodnom stanovisku, a síce že nejde o záležitosť, ktorá kompetenčne prislúcha na riešenie samosprávnym krajom. Predsedovia však zároveň nevylúčili možnosť individuálneho postupu jednotlivých samosprávnych krajov v tejto záležitosti. „Osobne sa mi zdá rozumné, aby sme všetci rešpektovali, že je tu kríza, a vedeli, ako na tom sme,“ uzavrel Frešo.

Zúčastnení župani prediskutovali aj otázky financovania neštátnych školských zariadení a dopady rozhodnutia Ústavného súdu SR ohľadne zákona o sociálnych službách na samosprávne kraje.

Najbližšie rokovanie SK 8 by sa malo uskutočniť 21. júna 2010.