Blindfriendly  22. 7. 2018 | Meniny má Magdaléna Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Železnička pre obyvateľov Záhoria bude premávať naďalej

Bratislava, 23. decembra 2010

Železnička premávajúca medzi Záhorskou Vsou a Zohorom bude fungovať aj v roku 2011. Dohodli sa na tom dnes predstavitelia Bratislavského samosprávneho kraja, Železničnej spoločnosti Slovensko a ministerstva dopravy. Zruší sa len najmenej využívaný večerný spoj. Zmeny nastanú aj v tom, že cestujúci v Zohore budú kratšie čakať na prípoj, z pôvodných 12 len tri minúty. „Zachovanie železnice je dôležité najmä z hľadiska dochádzania za prácou do hlavného mesta, a preto oceňujem vzájomnú dohodu,“ povedal predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo. Náklady na prevádzku vlaku budú nižšie o približne 40-tisíc €. Bratislavský kraj sa ako jediný spomedzi samosprávnych krajov na Slovensku podieľa na spolufinancovaní takéhoto druhu regionálnej dopravy.

V budúcom roku bude železnička premávať podľa nového cestovného poriadku, ktorý je urobený v dvoch variantoch. Prvý variant platí pre obdobie od 1.januára do 6.februára. Zmena je v tom, že už nebude premávať posledný pár vlaku, ktorý zo Záhorskej Vsi odchádzal o 20:35 a zo Zohoru o 22:40. Celková kapacita vlaku je 80 miest, tento nočný spoj využívalo približne 10 až 12 ľudí. Alternatívou sú večerné autobusové linky. Druhý variant platí pre obdobie od 7. februára až do konca roka. Pre lepšie pripojenie a kvalitnejšie cestovanie sa skráti doba čakania na prípoj v Zohore, z pôvodných niekedy až 12 minút to budú tri minúty.