Blindfriendly Pondelok 15. 10. 2018 | Meniny má Terézia Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Župan Frešo je proti výstavbe ropovodu cez Žitný ostrov

Bratislava, 9.apríla 2010

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo je proti výstavbe ropovodu cez Žitný ostrov. Uviedol to dnes na krátkom brífingu po pracovnom stretnutí so zástupcami Občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný ostrov. Samospráva sa bude podľa župana venovať tomu, aby sa vylúčila možnosť viesť ropovod cez Žitný ostrov.

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov sa podľa jeho predsedu Miroslava Draguna rozhodlo obrátiť na predsedu kraja, pretože ešte ako kandidát na župana ako prvý otvoril túto tému. Občianske združenie sa obrátilo aj na ministerstvo hospodárstva. „Rokovania s ministerstvom hospodárstva prebehli koncom februára, to vydalo dosť nejasné stanovisko, nevedelo odpovedať na niektoré naše otázky, na možné trasovanie ropovodu a odpovedalo dosť vyhýbavo,“ uviedol Dragun.

„Na postoj k výstavbe ropovodu cez Žitný ostrov, kde sú v podzemí zásoby pitnej vody, sa treba spýtať tých politických strán, ktoré idú kandidovať do parlamentu. Museli by zmeniť legislatívu, aby sa to podarilo,“ povedal Frešo. Pokiaľ budú podľa neho politické strany ochotné sa zaviazať, že do toho jednoducho nepôjdu, a naozaj to dodržia, tak to nemá zmysel. „Zároveň zvažujeme, či urobíme aj politické stanovisko v rámci klubov strán, ale skôr si myslím, že v tejto súvislosti majú väčší priestor strany v NR SR,“ dodal župan. Na úrovni kraja sa budú venovať zmene územného plánu tak, aby výstavbu ropovodu vylúčili.

Zárukou toho, že výstavba ropovodu cez Žitný ostrov nebude, by podľa Draguna bolo, keby sa o nej nepísalo aj v Stratégii energetickej bezpečnosti SR. Ako doplnil, mali by byť vypracované projekty jeho alternatívneho trasovania mimo Žitného ostrova.

Občianske združenie Nie ropovodu cez Žitný ostrov má podľa Draguna momentálne 100 až 150 členov a podporu kraja, chce však osloviť aj mestské časti. Na petíciu proti výstavbe ropovodu sa občianskemu združeniu zatiaľ podarilo získať okolo 26 tisíc podpisov. Dragun dodal, že keď budú mať 100 až 150 tisíc podpisov, predložia petíciu Národnej rade SR.