Blindfriendly Pondelok 23. 4. 2018 | Meniny má Vojtech Facebook Twitter Flickr YouTube          ExtranetExtranet          Mapa stránokMapa stránok          VytlačiťVytlačiť          EnglishEnglish

Župan Frešo vyzval odborárov, aby odvolali štrajk

Bratislava, 26. mája 2010

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo vyzval odborárov, aby odvolali štrajk. „Náš prepravca má dlhodobú zmluvu do roku 2017 a jeho zamestnanci ako jedni z mála v čase krízy majú ten luxus, že majú garantovanú prácu, tak naozaj nechápeme, prečo je tu hrozba ostrým štrajkom,“ uviedol župan na dnešnom brífingu po stretnutí s generálnym riaditeľom Slovak Lines, a.s., Petrom Sádovským a šéfom bratislavských odborov Jozefom Lackom. Podľa Freša je ostrý štrajk v čase krízy grécka cesta. „Pre mňa ostrý štrajk v čase krízy, keď všetci tu máme krízu a uskromňujeme sa, znamená, že je tu istá skupina, ktorá sa rozhodla túto krízu zneužiť a naozaj si vydobyť svoje výhody,“ poznamenal župan.

Hrozba ostrým štrajkom si podľa Freša berie ako rukojemníkov obyvateľov Bratislavského kraja a ohrozuje zamestnania mnoho desiatok tisíc ľudí, ktorí sa dopravujú do práce prostredníctvom regionálneho prepravcu. „S tým ja ako župan nemôžem súhlasiť. V tomto zmysle som adresoval jasnú výzvu dopravcovi a jeho odborárom, aby túto výzvu stiahli,“ povedal predseda. S odborármi a prepravcom sa má v súvislosti s plánovaným štrajkom opäť stretnúť v utorok 1. júna.

Lacko tvrdí, že ak nebudú podpísané dohody so všetkými županmi, štrajk odvolaný nebude. Štrajkovať budú v tých krajoch, kde nebude podpísaná dohoda, v ostatných bude solidárny štrajk. Tzn. že jazdiť sa bude, vodiči však budú vo vestách sympatizovať s tými, ktorí budú štrajkovať. Ak odborári štrajk odvolajú, je predseda kraja ochotný rokovať o zľavách pre zamestnancov. „Ale nie luxusné zľavy pre platených úradníkov a odborárskych bossov,“ vyhlásil Frešo. Zároveň doplnil, že keby nebola štrajková hrozba a rukojemnícka dráma, v ktorej obyvatelia regiónu hrajú hlavnú úlohu a vo veľmi negatívnom svetle, tak je to vec, o ktorej sa dá s istou mierou pochopenia jednať. Sadovskému sa podmienky kraja zdajú logické, podľa neho ich treba rozobrať do detailov a potom sa uvidí, čo v tých zľavách zahrnuté bude a čo nie.